Dr. Oliver Zöphel

Dr. Oliver Zöphel (1965) studeerde geneeskunde in Kiel (Duitsland) waar hij in 1993 zijn artsexamen deed. Daarna volgde hij eerst de opleiding tot algemeen chirurg om zich vervolgens te specialiseren tot plastisch chirurg. Hij is werkzaam als plastisch chirurg voor PCOost-NL o.a. in de ZGT Hengelo /Almelo, het Medisch Spectrum Twente in Enschede en als handchirurg bij Xpert Clinic in Enschede. In 2013 behaalde hij het Europees Hand Examen (FESSH) en werd hij geregistreerd als European Board Certified Hand Surgeon.

“Handchirurgie is een specialiteit die gericht is op functieherstel. Leuk is dat je te maken hebt met veel verschillende structuren: botten, zenuwen, bloedvaten, pezen. Je moet dus een goed inzicht hebben in de anatomie en begrip voor de functie van hand en pols. Het vraagt van een chirurg ook een grote vaardigheid om te werken met al die verschillende weefselstructuren. Je moet bijvoorbeeld ook de microchirurgie beheersen.

Als een patiënt een probleem heeft aan zijn hand, beïnvloedt dat zijn hele functioneren. Een probleem met een blinde darm bijvoorbeeld, heeft een heel andere impact dan een probleem aan je pols of vingers. Dat laatste voel je in je werk, je hobby’s, je communicatie, in je hele leven. Dat maakt ook de zorg veel moeilijker.